SEZONUL 2
Filme despre arta contemporană pe înțelesul tuturor
Asociația Culturală Contrasens a invitat din nou, pentru cel de-al doilea sezon Access Art, zece dintre cei mai importanți critici și istorici de artă români, curatori, profesori, pentru a pune cap la cap 9 interviuri despre arta contemporană românească.
Noi lecții pe înțelesul tuturor, care au ca scop familiarizarea, instruirea și descifrarea fenomenului contemporan al artelor vizuale și al practicilor artistice din România. Parcurse aceste 9 filme/5 ore cu și despre artă, orice novice va putea cu ușurință și cu încredere să “digere” traseul unei expoziții de artă contemporană.
PLAN LECȚIE
Lecția 1.
MIHAI POP – Artist Run Space și scena independentă din Cluj
Aflăm despre cum au început generațiile tinere de artiști să creeze aceste artist run space-uri și cum s-a produs schimbarea și ruperea de la un mecanism universitar rigid la un discurs independent.
După 20 de ani, artiștii au mers înainte, însă sistemele care definesc și susțin ceea ce înțelegem ca fiind cultură, au rămas pe loc, iar singura soluție ar fi ca tinerii de azi să aibă determinarea și curajul de a ieși din tipare și de a încuraja reinventarea.
Lecția 2.
SEBESTYÉN GYÖRGY SZÉKELY – Arta experimentală în România înainte de 1990
Sub titlul generic de artă experimentală includem acele tendințe ale artelor vizuale, începând cu anii 1960, care au căutat redefiniri ale rolului artistului, depășirea genurilor clasice și lărgirea domeniului artei spre contopirea cu viața, apropierea noilor mijloace tehnice și tehnologice, căutarea funcției artei în societate sau conceptualizarea procesului artistic.
Sebestyén Székely povestește cum s-a conturat acest tip de artă la noi în țară prin artiști precum: Alexandru Antik Sándor, Horia Bernea, Ștefan Bertalan, Geta Brătescu, Alexandru Chira, Ion Grigorescu, Kancsura István, Kinema Ikon, Ana Lupaș, Florin Maxa, Dan Mihălțianu, Wanda Mihuleac, Paul Neagu, Mihai Olos, Dan și Lia Perjovschi, Mircea Spătaru, Laurențiu Ruță și Grupul subREAL.
Lecția 3.
MARIA OROSAN TELEA – Gesturi artistice emergente
Un artist emergent este un artist aflat la început de carieră, dar care se află pe o traiectorie accelerat ascendentă. Când vorbim despre gesturi artistice emergente, vorbim despre o atitudine, nu despre un statut al artistului. Discursul din această lecție urmărește momentele de început ale unor grupuri artistice/colective/platforme emergente, care s-au auto-organizat si au reușit să își creeze cadrul de manifestare pt ei, dar și pentru alții.
Maria Orosan-Telea ne amintește de Grup Alb 16, Simona Nuțiu, grupul Cutter, Cosmin Grădinaru, Ioan Godeanu, grupul Supernova, Ciprian Mureșan, Cristian Pogăcean, Michele Bressan, Lea Rasovszky, Larisa Sitar, Balamuc, grupul Avantpost, Baraka, Draft, NavaC2.
Lecția 4.
ALINA ȘERBAN – Publicația de artă. Lumea celor trei C: colaborare, cercetare, curatoriat
Ce este cartea de artă și ce face ca subiectul unei cărți de artă să fie diferit față de cel al unei cărți obișnuite? Alina Șerban vorbește despre nevoile, provocările, posibilitățile și importanța existenței publicațiilor de artă în România.
Tot aici aflăm mai multe despre conceptele din spatele programului editorial P+4 Publications și al seriei PARKOUR (Institutul Prezentului).
Lecția 5.
ILEANA PINTILIE – Zona – un festival de performance al Europei de Est
Festivalul Zona a debutat în 1993 la Timișoara și s-a desfășurat până în 2002, cu o periodicitate de trei ani. Unul dintre motivele pentru care Ileana Pintilie a ales arta performance, ca modalitate de expresie pentru festival, a constat în nevoia urgentă de a recuperara arta performativă în spațiul public, iar în contextul primilor ani de democrație, corpul artistului devenise cel mai convingător material, aflat cel mai aproape de întrebările și frământările noastre referitoare la societate și la situația politică.
În această lecție, Ileana Pintilie povestește despre selecția artiștilor participanți, despre publicul festivalului, despre evoluția festivalului și despre evenimentele importante din jurul lui.
Lecția 6.
DIANA MARINCU – Bienala Art Encounters
Bienala Art Encounters, unul dintre cele mai importante evenimente de artă contemporană din România, a ajuns anul acesta la cea de-a patra ediție. Situându-se la intersecția dintre un festival de artă experimental și o bienală de artă contemporană, încă de la prima ediție, din 2015, bienala încurajează publicul să exploreze domeniul artei și să devină parte dintr-un schimb permanent de cunoaștere. În acest episod, Diana Marincu, directorul artistic al Fundației Art Encounters, ne povestește istoria Bienalei Art Encounters, de la provocări la realizări.
Lecția 7.
CĂLIN DAN – Muzeul Național de Artă Contemporană – colecția
Lecția 8.
MARIAN IVAN – Arta ca investiție
Pentru a colecționa artă nu ai nevoie doar de bani. Trebuie să investești timp și să te documentezi ca să cunoști mai multe despre artiști și practicile lor. Marian Ivan, inițiatorul Galeriei Ivan din București, vorbește despre cum putem investi în arta contemporană și unde putem face asta, ce definește un colecționar și o colecție de artă, despre târgurile internaționale de artă și câte ceva despre tendințele și schimbările de pe piața de artă.
Lecția 9.
SUZANA VASILESCU & ANCA POTERAȘU–Circuitul comercial al artei: galerii, colecționari, târguri de artă, case de licitații
Despre procesul de dezvoltare al galeriilor independente de artă contemporană din România, al artiștilor reprezentați și eforturile continue de a crea o audiență permanentă.
LECTORI ACCESS ART
MIHAI POP
artist vizual, coordonator Galeria Plan B, inițiator Centrul cultural Fabrica de Pensule
SEBESTYÉN GYÖRGY SZÉKELY
director Galeria Quadro, istoric de artă
MARIA OROSAN TELEA
istoric de artă, lector la Facultatea de Arte și Design Timișoara
ALINA ȘERBAN
istoric de artă, curator
ILEANA PINTILIE
istoric şi critic de artă, profesor universitar Facultatea de Arte și Design Timișoara
ANCA POTERAȘU
fondatoare Anca Poterașu Gallery
DIANA MARINCU
curator, Director artistic Fundația Art Encounters
CĂLIN DAN
Director Muzeul Național de Artă Contemporană, artist, critic de artă, curator
MARIAN IVAN
curator, fondator Ivan Gallery
SUZANA VASILESCU
manager cultural, fondatoare Suprainfinit Gallery
Materialele didactice nu sunt gândite pentru un public avizat, nici nu își propun un discurs academic, sunt 9 lecții pe înțelesul tuturor și au ca scop familiarizarea, instruirea și descifrarea fenomenului contemporan al artelor vizuale și al practicilor artistice din România.
Este un program de educație prin cultură și de mediere culturală pentru publicul tânăr și nu numai (14-40 de ani) menit să îi facă pe adolescenți și tineri, cu istorie, profile, interese și nevoi diverse, să includă artă contemporană, evenimentele, spațiile și instituțiile de cultură în viață lor zilnică, să găsească valoare și relevanță în artă pentru creșterea și dezvoltarea personală.
Aceste filme se pot folosi ca programe de mediere de orice operator cultural public sau privat, dar și ca suport electronic de lecție alternativă la orele de educație plastică în gimnaziu și liceu.
FINANȚATORI
ACCESS ART este un program de mediere culturală, co-finanțat de AFCN.
Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.
Urmărește-ne și pe canalele de Social Media: