Uncategorized

Ferdinand și Maria salută din nou România!

Ferdinand și Maria salută din nou România!
Un drum regal de acum 100 de ani.

Istorie, cultură și amintiri de acum 100 de ani, vor putea fi văzute, cunoscute și simțite cu ocazia rememorării vizitei regelui Ferdinand și a reginei Maria, în zona Transilvaniei, petrecută în luna mai a anului 1919.

Așadar, în perioada 23 mai – 12 iunie, în mai multe orașe din România, va avea loc evenimentul “Salutul Suveranilor – rememorarea unui entuziasm de acum 100 de ani”, care invită și încurajează publicul să pornească pe urmele regale ca să străbată un secol de istorie.

„Proiectul Saecularia.ro propune celor interesați vizionarea unui film documentar despre turneul regelui Ferdinand și reginei Maria în Transilvania în primăvara anului 1919. Filmarea originală a ceremoniilor din primăvara anului 1919 s-a pierdut, însă în cadrul proiectului Saecularia.ro s-a reușit identificarea a 400 de fotografii care redau atmosfera și succesiunea evenimentelor.

Proclamarea unirii Transilvaniei cu România la 1 decembrie 1918 nu a constituit o încheiere a unui moment istoric – ci un început, iar turneul regal din Transilvania s-a înscris în procesul practic de unificare a provinciilor românești. Regina Maria a vrut să treacă munții în Transilvania încă din toamna anului 1916, chiar în timp ce se duceau luptele de aici – însă a trebuit să abandoneze această idee pentru aproape trei ani, până în primăvara anului 1919.”, transmite George Damian, istoric, inițiator al proiectului.

Programul cuprinde o expoziție de fotografii în aer liber, o proiecție de film documentar în baza imaginilor de arhivă și lansarea unui mini-album fotografic.

Evenimentul face parte din proiectul Saecularia, dedicat Centenarului României Mari, care își propune să reamintească prin imagini, muzică și documente cum s-a făcut unirea românilor.

Vernisajul evenimentului va avea loc în felul următor: 6 iunie Bistrița, 7 iunie Cluj, 10 iunie Alba Iulia, 11 iunie Sibiu.

Trebuie să ne căutăm identitatea și să ne cunoaștem trecutul pentru a ne înțelege prezentul, astfel că, “Salutul Suveranilor – rememorarea unui entuziasm de acum 100 de ani” poate fi privit ca un jurnal cu memorii de 100 de ani, care va readuce nostalgia sentimentului monarhic profund dintr-o Românie trecută.

Vor putea fi văzute imaginile surprinse de către Merl La Voy, cameramanul și fotograful oficial al turneului făcut de regele Ferdinand și regina Maria în orașele transilvane în luna mai a anului 1919. Merl La Voy a devenit celebru înainte de Primul Război Mondial, prin perseverența și tenacitatea sa reușind să fie singurul cameraman civil care a filmat pe frontul francez – filmul său ”Heroic France” (1917) fiind folosit intens în SUA în timpul propagandei pentru intrarea în război de partea Franței și Marii Britanii. În afară de Franța, Meerl La Voy a filmat luptele din Serbia și Macedonia din 1918 și pe cele din Transilvania din 1919.

Evenimentul este un dialog între regalitate și poporul român care continuă acum, după 100 de ani de la Unire.

Toate activitățile programate au intrare liberă. Mai multe detalii despre eveniment pot fi consultate pe saecularia.ro/ sau pe pagina de Facebook www.facebook.com/saecularia.ro/.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *