Uncategorized

Sezonul românesc la Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu

Cea de-a XXVI-a ediție a Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu, ce se desfășoară în perioada 14 – 23 iunie 2019, se apropie cu pași repezi.
FITS este o celebrare a frumosului care aduce la un loc mai multe arte ale spectacolului din toate colțurile lumii: teatru, muzică, film, conferințe, literatură, dans, circ, expoziții și multe altele. Ca în fiecare an, publicul este invitat să ofere o atenție deosebită spectacolelor din sezonul românesc, selectate cu multă atenție și bucurie de către organizatorii FITS.

În prima zi din festival, spectatorii FITS se vor întâlni cu spectacolul MIHĂIȚĂ. RECONSTITUIREA UNEI VIEȚI, o producție a Teatrului de Comedie din București, în care textul, regia și interpretarea poartă semnătura lui George Mihăiță: “O oră și… în care îmi rememorez viața, fără cosmetizări, rămânând în fața publicului cel care sunt de fapt: George Mihăiță, actorul de film și de teatru, iubitorul de poezie, tatăl, cel care a creat o revistă pentru adolescenți… omul sincer din spatele rolurilor, cel care spune o poveste în cuvinte și imagini.”

Din sezonul românesc, publicul mai este invitat la:
PESCĂRUȘUL, de: A.P.Chekhov, în regia lui Andrei Șerban, care speră “că această variantă va fi într-adevăr ultima, cu toate că nu am reușit să dezlegăm motivul pentru care Cehov a numit «comedie» o poveste care se încheie cu o moarte violentă. Am totuși încredere că împreună vom putea (re)descoperi paradoxul că, în teatru, schimbarea continuă este singura constantă. Când acceptăm că nimic nu este definitiv, putem începe să cercetăm.”

IN A FOREST DARK AND DEEP, o coproducție ArtEst Foundation & unteatru, de Neil LaBute, spectacolul este în regia Iarinei Demian cu Tudor Chirilă și Mihaela Sârbu.
Povestea poate părea simplă: doi frați rămân blocați într-o casă, în timpul unei furtuni, însă niciunul dintre cei doi nu este ceea ce pare, iar miza revederii lor nici nu poate fi rostită și, cu atât mai puțin, acceptată.

SUNT UN ORB, o producție Asociația Teatrului de Comedie – „George Mihăiță”, îl aduce pe scena sibiană pe Horațiu Mălăele într-un tur de forță actoricesc cu un text (improvizat) de același Horațiu Mălăele și colaj din opera unor poeți cunoscuți, în care este vorba despre mine, dar este vorba și despre dumneavoastră, spune protagonistul.

BEFORE BREAKFAST, de Eugene O’Neill, în regia Andrei & Andreea Grosu, spune povestea a doi oameni. El, ea și micul dejun. Nu discută despre anumite lucruri de teamă sau poate pentru că nu știu cum să le pună în cuvinte. Camera se umple de cuvinte nespuse, ce le bântuie mințile de la început la final. Totul are un sfârșit, dar și un punct de restart, când totul o ia de la capăt. Certurile cu partenerul sunt grele, căci nu există câștigător, amândoi pierd. Sau poate că în zilele cu un mic dejun plăcut se vor salva.

AȘTEPT NDU-L PE GODOT, de Samuel Beckett, în regia Silviu Purcărete, avându-i în distribuție pe Constantin Chiriac, Marian Râlea, Cristian Stanca, Pali Vecsei, Andrei Văcariu. Spectacolul are puterea unei adaptabilităţi infinite. Piesa vorbeşte despre sentimente şi emoţii rămase până acum neexprimate, dar pe care, cu Beckett ca ghid, le putem recunoaşte ca ale noastre.Aşteptarea lui Godot – o invocare, un reflex, un paravan.

MOȘ NICHIFOR, un spectacol marca Teatrul ACT (România) în regia lui Alexandru Dabija, după „Moș Nichifor Coțcariul” de Ion Creangă, cu Ruxandra Maniu și Marcel Iureș.
Proza lui Creangă este distilată într-o dramaturgie aluzivă, insinuantă și plină de umor, iar spectacolul prezintă întâlnirea dintre două generații și confruntarea între două feluri de a vedea lumea: unul conservator, ironic-tradiționalist, și unul modern, agresiv în fragilitatea sa.

DANSUL PINGUINULUI IMPERIAL. Un spectacol de la Teatrul Municipal Ariel Râmnicu Vâlcea, regia Vlad Popescu, propune povestea tragi-comică a doi bătrâni-bufoni care întruchipează Moartea într-un personaj drag lor, celebrul explorator Emil Racoviță, de a cărui viață au fost fascinați, pentru a se obișnui mai ușor cu ideea sfârșitului.

REGULILE JOCULUI. Teatrul pentru Copii și Tineret GONG prezintă un spectacol a cărui scenariu și regie îi aparțin lui Yann Verburgh. Printre ruinele casei sale, un băiețel pe nume Oldo își așteaptă tatăl, ca un mic prinț prins între două lumi aflate în război, împreună cu prietenul său, Aman, cel cu care joacă fotbal, căruia îi spune povestea lui și alături de care începe să se simtă mai puțin singur. Alături de Oldo, Aman visează să schimbe lumea într-un loc mai bun, cu reguli noi, în care amândoi să se bucure de aceleași drepturi, fiindcă, de fapt, Aman este fată.


La cererea spectatorilor, organizatorii Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu (FITS) au anunțat suplimentarea locurilor la majoritatea spectacolelor Indoor programate la această ediție. Astfel, iubitorii de teatru care nu au mai găsit loc la reprezentațiile dorite, vor mai putea achiziționa încă 1023 de bilete, de pe site-ul festivalului: www.sibfest.ro, începând de marți, 11 iunie, ora 10.

Biletele pot și achiziționate online sau de la Agenția Teatrală din Sibiu (strada Nicolae Bălcescu 17), de marți 11.06 până joi 13.06, între orele 11.00- 18.00, iar programul pe perioada festivalului va fi zilnic, între 09.00- 20.00.

Tot pe site-ul festivalului (www.sibfest.ro) se pot găsi informații despre întregul program și
prețul biletelor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *